Vedligehold og rengøring af kobber- og messinglamper

Kobber og messing er smukke materialer, der tilføjer et strejf af elegance til ethvert rum. De naturlige materialer er en fremtrædende del af den skandinaviske indretning, hvor materialer og de rene linjer i klassiske, danske designs er en fantastisk designkombination. Dog er det vigtigt at være opmærksom på deres naturlige tendens til at oxidere eller ire ved kontakt med ilt. Dette sker for alle lamper, der er skabt i ubehandlet, naturlig kobber eller messing, og denne patinerede effekt bliver derfor en del af det samlede designudtryk. Den naturlige oxideringsproces vil ændre overfladens udseende og farve, og skabe et patineret udtryk, og den tjener faktisk som et beskyttende lag mod korrosion.

En oxidering af overfladen er ikke en reklamationsårsag, da det er en naturlig proces som sker ved disse ubehandlede materialer - det er desuden en effekt, som for nogle designejere er et ønskeligt resultat, der er del af lampens samlede designudtryk.



Oxideringsproces på messing og kobber - og forebyggelse heraf:

Når du modtager produkter af rå eller ubehandlet kobber og messing, kan oxidationsprocessen faktisk allerede være i gang, især hvis producenten ikke leverer dem i lufttæt emballage. Dette fænomen er ganske normalt og altså en del af materialernes naturlige udvikling. Ønsker du i stedet at bevare den oprindelige blanke overflade og undgå det oxiderede udtryk, kan du selv genskabe det blanke udtryk med nogle enkle trin.

Polering for at genskabe den blanke overflade:

For at bevare en blank overflade og forhindre yderligere oxidation kan du polere materialet. Brug et egnet poleringsmiddel, hvilket normalt fremgår af lampens instruktionsmanual (det kunne f.eks. være Autosol). Påfør poleringsmidlet i retning af børstningen. Dette vil ikke kun genoplive glansen og det rene udtryk på overfladen, men det vil også fungere som en effektiv beskyttelse mod fremtidig korrosion, da poleringsmidlet skaber en tynd hinde, der beskytter mod ilt.

Forebyggelse af oxidering og generel vedligehold:

  • Undgå at røre unødigt ved lampens stel, hvis dette er lavet i et ubehandlet kobber- eller messingmateriale, da dette vil fremskynde oxideringsprocessen.
  • Regelmæssig polering: Anvend et egnet polermiddel med jævne mellemrum for at bevare glansen.
  • Blid rengøring: Følg altid produktets vejledning og brug kun milde rengøringsmidler for at undgå beskadigelse af overfladen.
  • Undgå kemikalier: Undgå at bruge aggressive kemikalier, da de kan påvirke materialets holdbarhed og direkte skade overfladens udseende.
  • Beskyttelse mod fugt: Opbevar lamperne et tørt sted og undgå kontakt med vand for at forhindre korrosion og fremskyndelse af oxideringsprocessen.
  • Professionel hjælp: Hvis du er i tvivl om vedligeholdelsesmetoder, kontakt producenten af lampen for vejledning.
  • Ved at følge disse enkle retningslinjer kan du nyde dine kobber- og messinglamper i årevis, samtidig med at du bevarer deres originale skønhed.

Før og Efter Billeder:

Herunder kan du se før og efter billeder af en Fold væglampe, der har gennemgået en poleringsproces med Autosol. Det første billede illustrerer forandringen i overfladens udtryk, som var opstået allerede ved lampens modtagelse hos kunden. Det næste billede viser, hvordan en pudsning fjernede de første tegn på oxidering, så overfladen igen fremstod blank.