Guide til LED-pærer - Gratis fragt på alle lyskilder

 

Guide til den rigtige LED Pære

Den ultimative guide til LED-pærer

Hvad skal man egentlig gå efter, når man skal have en ny pære til sin lampe? Hvad er fordelen ved LED og hvad er vigtigt at holde øje med? Vi giver dig alle svarene i dette indlæg. Hos Jensen Company forhandler vi bl.a. lyskilder fra Philips, Halo Design, Megaman, Osram og GN-belysning.


Tjekliste

  1. Kig efter effekten på lampen. Pæren skal have samme Lumen(lysstyrke), som din eksisterende lyskilde.
  2. Gå altid efter pærer med en farvetemperatur mellem 2700-3000 kelvin (læs mere om farvetemperatur herunder)
  3. Vælg en pære med RA-værdi over 90 (læs mere om farvegengivelse og CRI/RA herunder)
  4. Vælg en LED-pære, da de typisk er billigst gennem pærens levetiden
  5. Ved køb af ny lampe skal du kigge på at fatningen er fremtidssikret.
  6. Køb kun pærer, hvor du må bytte dem, hvis du ikke er tilfreds med lyset.

Watt eller Lumen - Find guide her

Watt - Lumen (lysstyrken)

Watt fortæller hvor meget strøm, der bruges for at lyskilden skaber lys. I gamle dage med glødepærer var watt den eneste måde, at finde ud af, hvor meget en lyskilde kunne lyse (lysstyrken). Sådan er det ikke længere: I dag taler vi om lumen, når vi beskriver en lyskildes lysstyrke. 

Fordi LED-pærer bruger langt færre watt til at producere meget mere lys, er lumen et mere retvisende tal. Derfor taler vi i dag om lumen, frem for watt. Watt handler altså udelukkende om pærens strømforbrug, hvor lumen handler om lysstyrken, som pæren skaber. Når du vælger LED-pære, er det derfor vigtigt, at du kigger på Lumen i stedet for Watt. Alle nye LED- og halogenpærer har angivet lumenværdi.

Skal du bruge en pære, der svarer til en gammel 60 Watt, skal du købe en pære med ca. 800 lumen. Vær opmærksom på at to lyskilders lumenværdi godt kan være forskellige, selvom de bruger samme Watt. Derfor er skemaet til venstre kun vejledende, og du kan læse mere om de forskellige lyskilders lumen i de pågældende produkters beskrivelser.


Watt eller Lumen - Find guide her

Farvetemperatur (kelvin)

Kelvin værdien angiver hvor varmt (rødligt) eller koldt (blåligt) lyset fra pæren er. Ønsker du en lyskilde med det samme lys, som fra en traditionel glødepære, er det en kelvin på 2700, du skal vælge. Vær opmærksom på at tjekke kelvingraden på lyskilden, hvis du køber lyskilder i udlandet, da de forskellige landes kelvin-standarder kan variere. Lysstofrør har til sammenligning ofte en kelvin på 3000.

Hos Jensen Company forhandler vi et bredt udvalg af pærer til diverse designlamper, hvoraf langt de fleste har en kelvin på 2700-2800. Derudover har vi de smarte Philips HUE lyskilder, hvoraf flere produkter har en justerbar kelvin. Du kan her skifte fra en kelvin på 2200 (rødligt, varmt og afslappende lys) til en kelvin på 6500 (blåligt, energisk og funktionelt lys), så det er muligt at tilpasse lyset til hverdagens skiftende behov.


Watt eller Lumen - Find guide her

CRI/RA-Værdi (Farvegengivelse)

Denne skala bruges til at beskrive, hvor god en pære er til at gengive farve. CRI står for Colour Rendering Index. Skalaen går fra 100 (solens farve og en traditionel glødepære) til 0 (et neonlys) hvoraf 100 er den bedste farvegengivelse. Da LED-lyskilder og sparelyskilder i sin tid kom på markedet, var RA-værdien et punkt, hvor de haltede efter de traditionelle glødepærer. Det er dog ikke længere tilfældet, da du i dag kan få gode kvalitets-LED-lyskilder med en RA-værdi på over 90.

Vi har ingen pærer med en RA-værdi på under 80. RA-værdien er den største grund til, at man ikke skal købe billige pærer, og det er derfor en godt punkt at være opmærksom på, når du handler lyskilder. Vælger du en lyskilde med en lav RA-værdi, vil du formentlig opleve at alle møbler og billeder skifter/'mister' farve, når du tænder lyset.


Watt eller Lumen - Find guide her

Levetiden på pæren

Her skal du være specielt opmærksom. En glødepære holder typisk 1 år, hvor en LED pærer har en levetid op til 15-30.000 timer, hvilket svarer til 15-20 år. Igen er det en god idé at holde sig til de kendte mærker, da folk ofte oplever problemer med at de billige sparepærer og LED-pærer, som ikke holder den tid, producenten skriver på pakken.

Husk også at der som udgangspunkt ikke er garanti/reklamationsret på pærer. Vi forhandler kun mærker, vi selv kan stå indenfor. Derfor er vi også til at tale med, hvis pæren går i stykker efter kort tid.


Watt eller Lumen - Find guide her

Den rigtige fatning

Du skal være opmærksom på, at den lampe du køber, har en fatning, der er fremtidssikret. Det vil sige, at hvis lampen er født med en glødepære eller halogenpære, skal du kunne omdanne denne til LED.

Vi anbefaler dig, at du overveje det nøje, inden du køber lamper eller spots, der bruger GU5,3 + G4 + GU4 + GY6,35 + R7s pærer. I stedet skal du gå efter GU10 og G9, hvis det gælder spots, da disse pærer fås i LED, som er både fremtidssikret og langt mere energivenlige.


Det gode valg

Hos Jensen-Company forhandler vi kun pærer, som er i absolut højeste kvalitet. Vi tester hver uge nye producenter og pærer i alle vores lamper for at finde den bedste pære til den pågældende lampe. Du kan ved mange af vores produkter tilvælge en anbefalet lyskilde, hvorefter vores personale finder den bedste lyskilde til netop den lampe, du køber. Har du spørgsmål omkring den bedste lyskilde til din nye lampe, er du velkommen til at kontakte os eller notere en kommentar i checkout, når du gennemfører købet - så vejleder vi gerne efter købet.

Når du køber pærer hos os, har du samme fortrydelsesret på lamperne. Vi tilbyder også at du kan prøve pæren i din lampe, for at se om det giver det lys, du forventer. Kig forbi vores to butikker i Herning eller Vejle og få en snak med vores kompetente belysningseksperter.

Har du brug for vejledning til valg af belysning i køkkenet, er du velkommen til at kontakte os.

Se alle lyskilder